ESEMÉNYNAPTÁR

December 2021
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

szgyf_banner.jpg

Október 22-én tartottuk megemlékezésünket az 1956-os forradalomról és annak áldozatairól. Műsorunkban versekkel, naplórészletekkel, dalokkal idéztük fel az eseményeket. A résztvevők nagy lelkesedéssel, odaadással készültek az előadásra.

Október 29-én szomorú alkalomból gyűltünk össze ebédlőnkben. Halottjainkról emlékeztünk meg a délelőtt folyamán. Közös éneklés után felsorolásra kerültek elhunyt lakóink nevei, majd egy-egy mécsessel gondoltunk rájuk és szeretteinkre.


A Covid-19 sajnos hosszú ideig nem tette lehetővé, hogy rendezvények, kirándulások tegyék színesebbé ellátottjaink életét. A 2021-es évben - az első védőoltás után nyílt lehetőség arra, hogy programokat szervezhessünk.

- Május 27-én, a kihívás napján, több helyszínen zajlottak az események. Többek között kerékpáros akadálypályán, horgászatban, tekézésben, kosárra dobásban, asztaliteniszben mutathatták meg a versenyzők tudásukat. Jutalomként mindenki palacsintát és emléklapot kapott.

- Tánccsoportunk Mohácson vett részt a hagyományos Ki mit tud?-on május 31-én. A verseny eredményesen alakult, hiszen a 13 táncos a Kihívás tánca című produkcióval az előkelő  III. helyezést érte el, melyet oklevéllel jutalmaztak.

- Kerékpártúrákat is szerveztünk Pirtóra, ill. az Olajosok útjára június 3-án és 18-án. Szép, napos időben keltek útra lakóink és kísérőik. A rövid pihenőben elfogyasztották szendvicseiket, limonádéjukat és visszakerekeztek. Kissé fáradtan, de jó hangulatban telt ez a kirándulás is.

 

- Kedvelt kirándulóhelyünk a Sóstó és környéke. Június 17-én három gondozási egység lakóinak rendeztünk itt pikniket. A programban szerepelt többek között a tó körüli séta, tollasozás, kártyázás, zenehallgatás. Mindenki fáradtan telepedett le a fák árnyékába és jóízűen fogyasztotta el a finom szendvicseket, gyümölcsöket, frissítőket.

 

- Június 28-án a bodoglári homokbuckák közé buszoztunk el, a Tartós szegfű tanösvény megtekintésére. Hosszú sétával, kellemesen elfáradva értünk el a kilátóig. Útközben hosszan gyönyörködtünk a körülöttünk elterülő virágtengerben.

- Ha nyár - akkor strand! Úticélunk a Vadkerti-tó volt július 1-jén. 14 lakó és két kísérő látogatott el erre a kellemes helyre. Természetesen a fürdésé volt a főszerep, de emellett a tó környékének, vízi világának felfedezése, napozás, focizás is szerepet kapott. Jól esett a zsíros kenyér, a limonádé a tó fövenyén. Mindenki napbarnítottan, jó hangulatban tért vissza a fürdőzésből.

 

- Szintén hagyomány, hogy tánccsoportunk minden évben egy hetet tölt Zamárdiban, tánctáborban. Így történt ez idén is, immár 5. alkalommal. A 12 táncos és a két kísérő július 21-től 27-ig bővítették tánctudásukat. Új koreográfiákat ismertek/tanultak meg, lehetőségük volt más csoportokkal való megismerkedésre. A próbák napi 6 órában zajlottak, de volt idő a kikapcsolódásra, szórakozásra is. Fürdés, hajókirándulás, lángosozás, szalonnasütés tette még színesebbé az ott töltött hetet.
- Augusztus 4-én reggel már nagy volt a sürgés-forgás intézetünk udvarán. Paprikás krumpli főzőversenyre készült mindenki. Jól megszervezve, bográcsokban készült a finom étel. Az alapanyagokat konyhánk biztosította, de az egyes gondozási egységek saját receptjük szerint továbbgondolhatták, tehették egyedivé. Az elkészült étkeket zsűri kóstolta, értékelte, oklevéllel díjazta. Az udvaron, megterített asztaloknál fogyasztották el az ízletes ebédet az ellátottak.-Igaz, nem augusztus 20-án, hanem néhány nappal később, de Intézményünkben is volt kenyérszentelés. Szentmisével egybekötött szertartáson a képek tanúsága szerint is sokan jelentek meg.

 

 Szakmai nap intézményünkben

2021.08.31- én szakmai nap keretében két rendezvényen vehettek részt az érdeklődők.

Délelőtt Ádám Zsuzsanna intézményvezető asszony és Sárkányné Vida Erzsébet telephelyvezető asszony „Személyközpontú ellátás” címmel egy gondolatébresztő, interaktív előadást tartott. Ezt követte Andróczkiné Földi Márta vezető ápoló az újraélesztést ….. felelevenítő szemléletes, gyakorlatba ágyazott előadása.

Délután Dr. Zacher Gábor toxikológus volt intézményünk meghívott vendégelőadója.

Mind a székhelyintézmény, mind pedig a telephelyek ellátotti és munkavállalói köréből szép számmal jelentek meg az előadásra vendégeink, ahol a drogprevencióról, a Covid-19-ről, valamint az alkohol és a dohányzás káros hatásairól is hasznos, érdekes információkat osztott meg a hallgatósággal. Közvetlensége, érdekfeszítő stílusa, humora mindenkit magával ragadott. Az előadást követően lehetősége volt mindenkinek pár mondatot váltani az országosan elismert szakemberrel, s a beszélgetés során még az is kiderült, hogy ellátottjaink közül többen személyesen is ismerik Dr. Zacher Gábor főorvost.- Szeptember 14-én és 23-án 16-16 ellátottal kiránduláson vettünk részt a Szegedi Vadasparkban.
Nagy érdeklődéssel figyeltük a park „lakóit”. Elolvasták a táblákon lévő ismertetéseket. Különösen a majmok, medvék, elefántok arattak sikert.
A büfében mindenki olthatta éhségét, szomját.

- Szeptember 16-án, gyönyörű, kora őszi időben lángos sütést rendeztünk a 7-es, 8-as, 9-es gondozási egység lakóival. 15 kg lisztből mintegy 300 lángos készült a közel 120 főnek. Közben szólt a zene, folyt a kellemes csevegés.  A kész lángosokat fokhagymával, tejföllel, sajttal ízesítettük. Mindenki kedvére válogathatott. A finom falatokat szörppel öblítették le.

- Szeptember 24-én a Fogyatékossággal élők napja alkalmából Kiskunmajsán vettünk részt egy vidám délelőttön. A Pa-Dö-Dö adott koncertet; közös fotó is készült. A közönség együtt énekelt, táncolt. Intézetünkben készült termékek /kulcstartó, táska, kerámia virágok/árusítására is sor került. A programot városnéző vonatozás zárta a Dottó kisvonattal. Mindenki élményekben gazdagon érkezett vissza.

 

- Szeptember 30-án az EBIO-sok Sóstón töltöttek egy kellemes délelőttöt. Szalonnasütés volt a program. A lakók nagy élvezettel forgatták a nyársakat, sütötték, majd el is fogyasztották a finom tízórait.

 

-Mindig nagy az érdeklődés a hagyományos szüreti bálunk iránt is. Nem volt ez másként idén sem, október 5-én.

A programok már délelőtt elkezdődtek. Játékos vetélkedő, kreatív feladatok, szókereső, szőlővel, borkészítéssel kapcsolatos kérdések okoztak fejtörést. Az eredményhirdetésen édességekkel, üdítővel jutalmazta a zsűri a jobbnál jobb megoldásokat.

Délután ősszel, szürettel kapcsolatos népdalok éneklésével folytatódtak a programok. A mustkészítés rejtelmeibe is bepillanthattak az érdeklődők. A büfében a muston kívül szörpök, forralt bor, zsíros kenyér várta a bálozókat. A zenét egyik nagyon tehetséges lakónk szolgáltatta.

Fantasztikus hangulatban, órákon át tartott a vigadalom.