ESEMÉNYNAPTÁR

January 2022
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

szgyf_banner.jpg

 

Bárkás Mikulás

Jelen vírusveszély övezte mindennapjaink mentén Intézményünk folyamatosan nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre, ellátottjaink mindennapjainak színesebbé, hangulatosabbá tételére. Így a Mikulás-hét megannyi mikuláspirosba öltöztetett programmal várta a lakókat, akik hangulatos, sokdalos műsorral készültek a jeles vendég fogadására.

Szent Miklós  legendáját idézve természetesen meg is érkezett a piros ruhás nagy szakállú, akit fekete krampuszok kísérték és bizony: óvatosan meg is ijesztgették lakóinkat.

Szent Miklós legendájának adakozó, gondoskodó lelkülete is jelen volt intézményi Mikulás-programunkon. Hálás szívvel köszönjük  Rékasiné Dr. Oláh Gizellának és férjének - Rékasi Lászlónak, a Tooltechnik Kft. tulajdonosainak a nagylelkű adományt, akik 500 db krémessel vendégelték meg mind az ellátotti, mind pedig munkavállalói közösségünket.

  

 

 


Elismerések átadása a Szociális Munka Napján

 

Az Országgyűlés 2016. decemberi döntésével november 12-ét, a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánította. Ezen a napon a figyelem azokra a szakemberekre irányul, akik az év minden napján segítik, gondozzák segítségre szoruló embertársainkat.

 

Ebből az alkalomból, áldozatos tevékenységéért, kitartó munkája elismeréseként a

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Főigazgatói Dicséretében részesült:

 - Deák Gáborné ápoló, gyógyszerkészlet kezelő

– a Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézmény Tompai Otthona telephely munkavállalója.

 

Kollégánk fáradhatatlan szervezése a legmagasabb szintű szakmai feladatellátásra, minőségi ellátás biztosítására való törekvése munkatársai számára nemcsak iránymutatás, hanem követésre méltó példát is nyújt. Hivatásának, szakmai munkájának alapja az elhivatottság, az alázat. Számára a beteg ember a maga sajátos értékrendszerével, minden szükséges szervezést, ellátást meghatározó, egyéni bánásmód kidolgozására ösztönző egyes egyén. Ez, a mindennapi munkájában folyamatosan jelenlévő igény, mintegy garanciát ad az ellátást igénybe vevő számára, hogy biztonságban érezhesse magát és annak tudatában éljen, hogy szeretve van.

   

Az Intézmény önzetlen és rendszeres támogatásáért Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Főigazgatói Dicséretében részesült:

 - Rékasiné Dr. Oláh Gizella és férje Rékasi László

Tooltechnik Kft. tulajdonosai

Hosszú évek óta támogatják többek között Kiskunhalas és Szank települések szociális intézményeit, továbbá az intézmények színvonalas kulturális rendezvényeit és nem utolsó sorban gyakran rászoruló magánszemélyeket. Rendszeresen és jelentős mértékben támogatják az intézmény kulturális rendezvényeinek szervezését, ami azért is meghatározó, mert a pszichiátriai intézményekben folyó munka mellé igen nehéz elhivatott támogatókat találni.

A Főigazgatói Dicséreteket Dr. Tóth Mária a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének Igazgatónője és Ádám Zsuzsanna Intézményvezető Asszony adta át.

 

 

  

Kiskunhalas Város Képviselő Testületének „Kiskunhalas Város Szociális Ellátásáért” díját Fülöp Róbert Polgármester nyújtotta át

Kovács Erzsébet Erikának – a Székhelyintézmény ápolónőjének.

(Fotó: Kiskunhalas Város)

 

Kovács Erzsébet Erika 1991-től dolgozik a szociális szférában – és elmondható, hogy töretlen szakmai elköteleződéssel végzi a szociális szférában vállalt feladatkörét - elhívását.

Szociális érzékenysége, nyitottsága, az ellátottakhoz való pozitív, rugalmas, érdeklődő attitűdje mentén elérte azt, hogy a vele kapcsolatba kerülő lakók szeretik, keresik a társaságát – amit ő visszautasítás nélkül, kellő következetességgel és nagy figyelemmel kezel. Nincs kérés vagy probléma, amit a kompetenciahatárait betartva ne teljesítene. Örömmel foglalkozik bármely lakóval, akiknek  érdekeit, kéréseit, fizikai és mentális ápolását mindennél fontosabbnak tart, és mindenek elé helyez. Kollégái és vezetői mindenkor támogatást kaptak és kapnak tőle, számára nincs megoldhatatlan, nincs lehetetlen - az osztály minden dolgozójával eredményesen, segítő szándékkal és attitűddel; jól együtt tud dolgozni. 

 

 A szociális terület jeles szakmai ünnepe alkalmából Ádám Zsuzsanna Intézményvezető a Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézmény telephelyein további elismeréseket adott át.  Megköszönve a magasszintű, felelősségteljes, gondoskodó szakmai munkáját – Intézményvezetői szakmai elismerésben részesült:

 

Váncza Irén

– Kiskunhalas Székhelyintézmény szociális munkás munkavállalója.

Mint foglalkoztatás segítő, a szociális szakma iránti elhivatottsággal, a rábízott ellátást igénybe vevők irányába tisztelettel, szeretettel és alázattal látja el a feladatait. Nagyon fontos számára a hagyományok ápolása, az ismeretek átadása. Az erdélyi kisfaluból, Szamosardóból hozott szövési tapasztalatait, jól tudja munkájában kamatoztatni. Kiváló közösségi ember, a kollektíva oszlopos tagja. Közvetlen munkatársai az ő hatására, közbenjárására tanultak tovább. Lélekkel és hittel végzi hívatását. Magánemberként a református egyháznál gondoki tisztséget lát el. A hit, a munkájában is fontos szerepet tölt be. Napi rendszerességgel, reggelente a lakók kis csoportjával közösen imádkoznak, elcsendesednek.

 

 Rabi Istvánné

- Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézmény Nefelejcs utcai Otthonának szociális gondozó, ápolója.

Egyénisége, kisugárzása, állandó mosolya jókedvet hoz az otthonban lakóknak és az ott dogozóknak. A hozzáértő és lelkiismeretes gondozáson, ápoláson túl sokkal többet nyújt a rábízott ellátottaknak: figyelmet, tiszteletet, szeretetet. A fő célja, hogy örömet okozzon, szeretetet adjon, sokszor magánélete háttérbe szorításával. Tevékenységét mindig az ellátottak iránti odaadás, tapintat, türelem, tisztelet, segítőkészség és alázat jellemzi. Az ellátottak mellett a kollégák is számíthatnak a mindennapi szorgalmas munkájára, bizalommal fordulhatnak felé.

  

Gálné Varajti Krisztina

– a Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézmény Kalocsai Otthonai esetfelelőse.

Munkatársunk a Flamingó Otthon és a Sárga Rózsa Otthon esetfelelőse és 2019. óta telephelyvezető helyettesi feladatokat is ellátja. Krisztina rendkívül empatikus, az ellátottakkal nagyon jó kapcsolatot ápol, nagyon jól megszervezi a rá bízott Otthonok mindennapjait, segítő kollégáival napi kapcsolata van minden problémával fordulhatnak hozzá segíti munkájukat. Munkavégzésében precíz.

  

Ezúton is megköszönve az áldozatkész szakmai munkát - kívánunk a szociális területen dolgozóknak kitartást, megtartó erőt és tovább szakmai alázatot, jó egészséget!

 

  


 

Napsütötte NYÁR

A kijárási tilalom feloldásával elkezdhettük az Intézmény falain és udvarán kívüli programok szervezését.

Június 4-én nagy örömmel látogattunk el az Éliás cukrászdába egy közös fagylaltozásra, ahol a nyár folyamán több alkalommal is megfordultunk.

Kerékpártúrát is szerveztünk heti rendszerességgel, a közeli Pirtóra.

Hosszú kihagyás után sokak örömére végre lehetőségünk adódott kilátogatni a Kiskunhalasi Városi Könyvtárba, ahová kéthetente járunk.  Június 11- én Katolikus Szentmisén vettünk részt. Június 16- án délelőtt sütő csoportunk muffint készített.

Június 17- én Református Istentiszteletet tartott a lelkész úr.

Több alkalommal szerveztünk sétát, kirándulást a közeli Sóstói Parkerdőbe. Heti rendszerességgel tartottunk Bingó játékot, valamint sütő- főző szakkört.

Július 2-án intézményi szinten paprikás krumpli főző versenyt rendeztünk. Osztályok, részlegek között zajlott a verseny, és ezen a napon minden osztály maga főzte meg az ebédjét. A zsűri elnöke az élelmezésvezető volt.

Ezen a nyáron a városi uszodában jártunk 3 alkalommal és Vadkerti tófürdőzést is szerveztünk.

Augusztus 13- án kirándultunk Kiskunmajsára valamint Szankra.

Élményekkel teli nap volt. Kiskunmajsáról a városi kisvonattal - a Dottó-val utaztunk át a Szankon található Kiskun Emlékhelyhez.

 

Itt kedves idegenvezetőnk segítségével megelevenedett előttünk a korabeli lovas kun fejedelmek világa. Ismeretterjesztő kisfilmet is láttunk a múzeum mini mozijában erről a korszakról. Érdekes volt látni a korabeli ruhaviseletet, fegyvereket, pénzeszközöket. Nagyon jól érezte magát mindenki ezen a szép, nyári napon.


Augusztus 20-án, az Államalapítás  Ünnepéről  méltóképpen emlékeztünk meg - egyházi keretek között is. Továbbá az ünnepi alkalomhoz illően friss kenyeret készítettek sütő- főző szakkörünk tagjai.

Összességében elmondhatjuk, hogy tartalmas nyarat tudhattunk magunk mögött. Rengeteg szép, színes és változatos programmal tettük szebbé a nyári időszakot.

 


Április jeles eseményei

Április 6- tól a húsvéti hét keretén beül minden nap a húsvéthoz kötődő hagyományokról emlékeztünk meg. A filmklub keretében a Jézus élete című filmet tekintettük meg.  A kreatív napon különleges húsvéti tojásokat festettünk lakóinkkal és húsvéti dekorációkat készítettünk.  Április 8- án csokinyuszi kereső délutánt rendeztünk sokak örömére - az udvar területén.

Költészet napi versmondó versenyen sokan mondtak verset emlékezetből, míg mások kedvenc íróiktól olvastak fel költeményeket.

Május 30- án közös májusfákat állítottunk citeraszó mellett, melynek díszítéséhez a szalagokat előző napon készítettük el lakóinkkal.

 

 

Virágzó Május

 A sportfoglalkozás keretein belül minden hónapban - így májusban is megszerveztük a népszerű sorversenyt.

Természetközeli élményt nyújtott a Madarak és Fák napi megemlékezés, óriási udvarunk környezetében. Megfigyeltük a változatos madárvilágunkat. Próbáltuk felismerni a környezetünkben található növényvilágot.

Megcsodálhatjuk a mini virágoskerteket, melyeket lakóink szorgalmas kertészkedéssel alakítottak ki.

Sütő- főző csoportunk több alkalommal készített finomságokat.

Május végén Kihívás napi sportrendezvényt tartottunk sokféle sportvetélkedővel: asztalitenisz, lengőteke, kerékpározás, horgászat, kapura rúgás, célba dobás, buszhúzás szerepelt. Szellemi vetélkedő keretében sakk, malom, dámajátékok tették szórakoztatóvá a napot. Aki minden feladatban ügyesen részt vett az jutalmul érmet, és palacsintát kapott.

 

 


Március 15-i ünnepség

Intézményünkben sok éve működő színjátszó és Néptánc csoport szorosan együttműködve rendszeres műsorral készül az állami és az egyházi ünnepeinkre. Így március 15- én - a covid vírus ellenére - színvonalas előadással emlékeztünk meg az 1848-as Forradalom és Szabadságharc hőseiről. Lakóink méltó áhítattal hallgatták és figyelték az előadást. Saját készítésű kokárdákkal díszítették ruhájukat.

 

 


2020. Februári Múzeumlátogatás!

 

2020. február 6.- án 13 lakóval látogattunk el a Thorma János Múzeumba. Előzetes egyeztetés után a helytörténeti kiállítást, illetve Daróczi Csaba természetfotóit csodálhattuk meg. A tárlatvezető sok érdekes információt mondott el Halas és környékén feltárt leletekről. A fotókiállítás is lenyűgözte az ellátottakat. A 2019. év díjnyertes képei hűen tükrözik a Kiskunság élővilágát. Mindenki nagyon érdeklődő volt. Érdekes kérdéseket tettek fel a látottakkal- hallottakkal kapcsolatban.

           

           

 


Farsangi Mulatság

 

Hagyományos farsangi mulatságunkat idén február 13.- án rendeztük meg.  Délelőtt vetélkedő zajlott melynek témája a farsangi időszak volt. Osztályonként 10 fős csapatok vettek részt a vetélkedőn. Mindenki aktívan igyekezett megoldani a feladatokat. A délelőtt utolsó részében pedig a kisze báb égetésére került sor az udvaron. Délután a jelmezes felvonulások következtek. Minden osztály képviseltette magát a mókás, vicces jelmezekben. A délután további részében farsangi fánkkal, zsíros kenyérrel örvendeztettük meg lakóinkat, valamint következett az estébe nyúló élőzenés mulatság. Mindenki örömmel ropta a talpalávalót.